Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 19:09

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΑΡΤΕΜΙΣ»ΤΟΥ ΣΕΠΕ

   

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Αθήνα,  4 Ιουνίου  2015

 

                                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΑΡΤΕΜΙΣ»ΤΟΥ ΣΕΠΕ

 

ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΩΡΑ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ?

 

Όπως είναι πλέον στους πάντες γνωστό, η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ είχε και εξακολουθεί να έχει ως καταστατικό, αλλά και πραγματικό της σκοπό, «την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης». Για να πετύχει δε τον σκοπό της δεν έχει σταμάτησε ποτέ  να απαξιώνει το έργο των ιδιωτικών σχολείων, να επιδιώκει ασφυκτικούς περιορισμούς στη λειτουργία και το εύρος υπηρεσιών που προσφέρουν, να τορπιλίζει την αξιολόγηση του προσωπικού τους και να  κατασυκοφαντεί διαρκώς τα ιδιωτικά σχολεία.

Με την κυβερνητική αλλαγή και τον διορισμό του κ. Κουράκη στη θέση Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, η ΟΙΕΛΕ θεώρησε ότι της δινόταν μια μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή της «τελικής  λύσης». Και αυτό γιατί η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ προεκλογικά  είχε στηρίξει ενεργά τον κ. Κουράκη. Με το διορισμό του κ. Μπουγελέκα (πρώην μέλους του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ) ως δεξί του χέρι, η επιρροή της ΟΙΕΛΕ στον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας έφτασε στο  ζενίθ της.

Ξεκίνησε λοιπόν η ΟΙΕΛΕ μια νέα εκστρατεία ψεύδους και κατασυκοφάντησης των ιδιωτικών σχολείων, κατηγορώντας τα ότι αποτελούν «πρωταθλητές στην αδήλωτη εργασία» και «λίκνο μαύρης εργασίας». Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας με τα ψεύδη αυτά της ΟΙΕΛΕ ανά χείρας, που αναπαρήγαγε και ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου, υπέγραψε την πρωταπριλιά, με βάση νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης  (!) και χωρίς καμία διαβούλευση, υπουργική απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις την 22.4. Η απόφαση αυτή, αν όντως ισχύσει από το ερχόμενο σχολικό έτος, κυριολεκτικά θα στραγγαλίσει τα ιδιωτικά σχολεία. Η εφαρμογή της καθιστά όχι μόνο από τα δημόσια σχολεία αλλά και από την πλέον γραφειοκρατική κρατική υπηρεσία, περιορίζει δραστικά το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρουν, συρρικνώνει την πρωτοβουλία και τις καινοτόμες δράσεις, αυξάνοντας ταυτόχρονα δραματικά και χωρίς αντίκρισμα το κόστος λειτουργίας τους. Αν η υπουργική αυτή απόφαση του κ. Κουράκη δεν ήταν τόσο καταστροφική, θα μπορούσε να εκληφθεί με βάση και την ημερομηνία εμπνεύσεως της, ως πρωταπριλιάτικο αστείο.

Το τρίτο και, πιθανόν  τελικό πλήγμα, επιχειρείται τώρα. Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, ενισχυμένη με τα νέα της όπλα, κυκλοφορεί ένα κατά παραγγελία αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, το οποίο γυρίζει το χρόνο 40 χρόνια πίσω.

Με το ίδιο νομοσχέδιο «απαγορεύεται» στα ιδιωτικά σχολεία η προσφορά φροντιστηριακών μαθημάτων, πάλι με την ψευδή πρόφαση ότι τα μαθήματα αυτά διδάσκονται επίτηδες και  προσφέρονται από ανασφάλιστους εκπαιδευτικούς. Δημόσια στην ιστοσελίδα της ΟΙΕΛΕ διαβάζουμε, πως «…κάποια σχολεία εσκεμμένα ρίχνουν την ποιότητά τους, προκειμένου να αποκτήσουν απογευματινή πελατεία στο εσωτερικό φροντιστήριο…»!

Γνωρίζουν ότι η αιτία για τα φροντιστηριακά μαθήματα στα ιδιωτικά σχολεία, είναι οι αδυναμίες του επισήμου προγράμματος και ότι κατά κανόνα αυτά προσφέρονται, χωρίς επιπλέον κόστος για τους γονείς τους.

Παρά τα ξεδιάντροπα ψεύδη της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ, οι γονείς των μαθητών εμπιστεύονται τα ιδιωτικά σχολεία και ταυτόχρονα είναι οι αυστηρότεροι κριτές τους. Αν κάποια σχολεία «ρίξουν» την ποιότητα τους, κλείνουν.

Όμως κάποια στιγμή, η αλήθεια αποκαλύπτεται.

Τόσο η «πρωταπριλιάτικη» υπουργική απόφαση όπως και το νομοσχέδιο, στηρίχθηκαν στο δημόσια αναπαραγόμενο ψεύδος ότι δήθεν, τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν «Λίκνο μαύρης εργασίας».

Δυστυχώς όμως για την ΟΙΕΛΕ αυτή τη φορά δεν έρχονται να την διαψεύσουν οι έρευνές και οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ, του ΙΟΒΕ, της ICAP και τόσων άλλων φορέων, που την έχουν διαψεύσει στο παρελθόν. Έρχεται να την διαψεύσει το ίδιο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο στον Απολογισμό της Ελεγκτικής Δράσης του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ για την Καταπολέμηση της Ανασφάλιστης Εργασίας , (artemis_2014.docx) σελίδα 14, πεδίο 85 του πίνακα IV, εμφανίζει τα Ιδιωτικά Σχολεία ως Πρωταθλητές της Νομιμότητας.

Συγκεκριμένα από τους ελέγχους αυτούς στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας προέκυψε ότι η αδήλωτη εργασία φτάνει κατά μέσο όρο το ποσοστό 2.87%, ενώ ο μέσος όρος στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  φτάνει μόλις το 0,21% και στα ιδιωτικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μόλις το 0,57%.

Τα ιδιωτικά σχολεία επισήμως πλέον εμφανίζουν το χαμηλότερο ποσοστό αδήλωτης εργασίας στην χώρα.

Τι έχει να πει τώρα η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ?

Αν είχαν φιλότιμο θα έλεγαν συγγνώμη, αλλά που να το βρουν!

 

                                                                                    

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 20:35