Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014 22:19

ΤΟ ΣτΕ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν. 4046/2012

ΤΟ ΣτΕ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν. 4046/2012

 

 

Όπως έγινε γνωστό, δημοσιεύθηκε η απόφαση 2633/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με την εγκύκλιο  εφαρμογής του ν. 4046/2012 (Φ.18/ 93893/Δ5/12-7-2013). Θυμίζουμε ότι η ΟΙΕΛΕ είχε στραφεί δικαστικά κατά του Συνδέσμου και του Υπουργού Παιδείας για τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, υποστηρίζοντας ότι ο ν. 4046/2012 αφορούσε όλους τους εργαζόμενους πλην των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και ότι εξακολουθούσαν να ισχύουν γι’ αυτούς οι εξαιρέσεις του παρελθόντος.

Το ΣτΕ, σε μείζονα σύνθεση, έκρινε ως απαράδεκτη την προσφυγή κατά της εγκυκλίου, καθώς  η κατάργηση των ρητρών μονιμότητας επέρχεται απευθείας από το ν. 4046/2012.

Τη θέση αυτή που δέχθηκε το ανώτατο Δικαστήριο, είχε υποστηρίξει ο Σύνδεσμος παριστάμενος στη δίκη αυτή με τους καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δελλή και Λεβέντη. Το υπουργείο Παιδείας είχε παραστεί με εκπροσώπους του ΝΣΚ και η ΟΙΕΛΕ με το νομικό κ. Κατρούγκαλο.

Σε πρακτικό επίπεδο, με τη δημοσίευση της απόφασης αίρεται αυτοδίκαια η αναστολή εφαρμογής της εγκυκλίου, την οποία αναστολή είχε ορίσει το ΣτΕ με την υπ’ αριθ. 380/2013 απόφασή του. Αυτό συνεπάγεται ότι: α) όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο ισχύουν για τη Διοίκηση από ενάρξεως εφαρμογής του νόμου, δηλαδή από 14.2.2012, β) η κατάργηση των ρητρών μονιμότητας καταλαμβάνει βεβαίως και τις εκκρεμείς από 14.2.2012 υποθέσεις, γ) η μεταγενέστερη κατάργηση ορισμένων τέτοιων ρητρών με νεότερο νόμο είναι τυπική, εφόσον η κατάργηση επήλθε ήδη με το ν. 4046/2012.

Από την πλευρά της η ΟΙΕΛΕ, για μια ακόμη φορά βρίσκεται στη θέση που βρέθηκε με το ν. 4024/2011, όταν εκδόθηκε η γνωμοδότηση ΝΣΚ 214/2012. Να έχει, δηλαδή,οδηγήσει  τους εκπαιδευτικούς χωρίς καμία νομική βάση σε σύγκρουση με τα σχολεία που εργάζονται, μόνο και μόνο για να εξασφαλίζει τη δική της επιβίωση. Αυτό άλλωστε κάνει ακόμη και τώρα, με δημόσιες προτροπές προς τους εκπαιδευτικούς  να καταγγέλλουν τους ιδιοκτήτες, για να έχουν ερείσματα στις δικαστικές αίθουσες.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, επιλέγοντας την οδό της αυτογελοιοποίησης, θα προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό της, όπως την είδαμε στην υπόθεση των «πλαστών τίτλων» και της Τράπεζας Θεμάτων. Και ότι θα παραστήσει πως αγνοεί τις συνέπειες της απόφασης του  ανωτάτου Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας είτε ότι αυτή ισχύει μόνο ως προς την εγκύκλιο, είτε ότι δεν θα ισχύει και καθόλου.  Όπως δηλαδή ακριβώς είχε πράξει με τους νόμιμους μισθούς των εκπαιδευτικών, ξεγελώντας αρχικά ορισμένους και οδηγώντας τους σε δικαστικές περιπέτειες με δεδομένη τελική κατάληξη.

Επειδή βεβαίως είναι μάταιο να ζητεί κανείς από την πλευρά της ΟΙΕΛΕ σοβαρότητα, ο Σύνδεσμος καλεί τα μέλη του, όπως έπρατταν πάντοτε, να εστιάζουν στην πρόοδο των σχολείων και των μαθητών τους. Όλες οι περί του αντιθέτου προσπάθειες της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ ή όποιου άλλου συναγελαζόμενου στην προσπάθεια περιγραφής ή άρνησης του νόμου, θα πέσουν για μια ακόμη φορά στο κενό. Ο ΣΙΕΙΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες να ακυρώνει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο με γνώμονα την ορθή εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου, όπως πράττει με συνέπεια έωςσήμερα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 20:35