Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 19:22

Δημόσιο και συνδικαλιστές θα ορίζουν τους Διευθυντές των ιδιωτικών σχολείων!

                                                                                                                                                                                                                                        Αθήνα, 02 Σεπτεμβρίου 2018

 

                                                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας και με αφορμή την αναβίωση υποθέσεων και ανυπόστατων στην πραγματικότητα «φακέλων», αναρωτιόμασταν ποιο παράλογο αίτημα θα ικανοποιούσε το Υπουργείο Παιδείας σε αντάλλαγμα των επικοινωνιακών υπηρεσιών, που πρόθυμα πρόσφεραν συνδικαλιστές της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δεν πέρασαν παρά δύο εβδομάδες και το ερώτημά μας απαντήθηκε: 

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε στις 30 Αυγούστου 2018, παραμονή έναρξης του σχολικού έτους, εγκύκλιο σχετικά με την επιλογή Διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία. Η εγκύκλιος τεχνηέντως ακροβατεί ανάμεσα σε δύο νόμους και παρανόμως δίνει εντολή στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να εφαρμόσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση διατάξεις Νόμου που ορίζει θέματα της δημόσιας, παραβιάζοντας κατάφορα τις διατάξεις του ειδικού νόμου 682/77 που ορίζουν επακριβώς πώς επιλέγονται οι διευθυντές στα ιδιωτικά σχολεία!

Η εγκύκλιος αυτή προχωράει ένα βήμα παραπέρα τον ήδη απαράδεκτο περιορισμό της ελευθερίας των ιδιωτικών σχολείων να επιλέγουν τους εκπαιδευτικούς τους, όπως νομοθετήθηκε με τους γνωστούς απαράδεκτους νόμους Φίλη και Γαβρόγλου, οι οποίοι απαγορεύουν την αντικατάσταση των ανεπαρκών εκπαιδευτικών: καταστρατηγεί και το δικαίωμα των ιδιωτικών σχολείων να επιλέγουν τους διευθυντές τους, ποιοι δηλαδή εκπαιδευτικοί τους θα αποτελούν τα στελέχη τους. 

Με αυτήν την εγκύκλιο το διευθυντικό δικαίωμα στα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να προσαρμοστεί στα τυπικά –αλλά όχι ουσιαστικά– «προσόντα» της δημοσιοϋπαλληλικής  προκρούστειας κλίνης, τα οποία ενδεχομένως να εξυπηρετούν τον Δημόσιο τομέα αλλά όχι τον Ιδιωτικό, και περιορίζεται δραματικά, μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη για τους νοσταλγούς ενός σοβιετικού τύπου κράτους, εξαφάνισή του. Πλέον, και οι πιο δύσπιστοι αντιλαμβάνονται ότι επιχειρείται ο σφετερισμός του διευθυντικού δικαιώματος από υπαλλήλους του δημοσίου σε σύμπλευση με συνδικαλιστές πρόθυμους να προσφέρουν, με το αζημίωτο πάντα, τις υπηρεσίες τους.

Το Υπουργείο Παιδείας με την προσφιλή του μεθόδευση της «δια εγκυκλίων νομοθέτησης» παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, γι’ αυτό ο ΣΙΣ εφιστά την προσοχή στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να μην προβούν σε παράνομες απορρίψεις προτάσεων ιδιωτικών σχολείων για ορισμό Διευθυντών, καθώς επίσης και στην προδήλως παράνομη εμπλοκή των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ στην έγκριση των προτάσεων  διορισμού τους. 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 09:21