Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 09:47

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : «Η μονιμότητα είναι και νομιμότητα;» Κύριο

Αθήνα , 27 Οκτωβρίου 2017 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η μονιμότητα είναι και νομιμότητα;»

Η ΟΙΕΛΕ χθες επέλεξε να επιτεθεί εναντίον συνάδελφου για την τοποθέτησή του σε εκδήλωση του ΣΕΒ, όπου παρουσίασε με ανάγλυφο τρόπο το είδος των εργασιακών σχέσεων που έχει επιβληθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αποτελεί πάγια τακτική της ΟΙΕΛΕ να επιτίθεται προσωπικά σε όσους με παρρησία εκφράζουν την γνώμη τους. Το μένος της εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης συμβαδίζει με το μίσος της εναντίον της ελευθερίας στην εκπαίδευση. 

Οι επιθέσεις της, μάλιστα, είναι ακόμη πιο λυσσαλέες και εμπαθείς, με συκοφαντίες και στοχοποιήσεις προσώπων, ιδιαίτερα όταν οι τοποθετήσεις των τελευταίων αποκαλύπτουν την πραγματικότητα: ότι το εύηχο αφήγημα περί «αποκατάστασης της συνταγματικής νομιμότητας» και «εναρμόνισης με τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη» που επικαλείται η ΟΙΕΛΕ, είναι ένα ψέμα. Προπαγάνδα, δηλαδή, που επαναλαμβάνεται συνεχώς προκειμένου να συσκοτίσει το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε καθ’ υπαγόρευση μιας συντεχνίας τη δημοσιοϋπαλληλική μονιμότητα στους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, όπως ακριβώς ανέλυσε ο συνάδελφός μας στον ΣΕΒ, το ισχύον νομικό καθεστώς:

• αποκλείει κάθε δυνατότητα αντικατάστασης εκπαιδευτικού, όποια και αν είναι η απόδοσή του και σε όσο σοβαρό παράπτωμα και αν τυχόν υποπέσει.

• απαγορεύει κάθε αξιολόγηση εκπαιδευτικού, από οποιονδήποτε παράγοντα της εκπαίδευσης (σχολείο, γονείς, μαθητές, σχολικό σύμβουλο, διευθυντή εκπαίδευσης).

• παραπέμπει την οποιαδήποτε απόπειρα καταγγελίας σύμβασης σε επιτροπή, από την οποία έχει προηγουμένως αφαιρέσει κάθε δυνατότητα δικαιοδοτικής κρίσης, καθιστώντας αδύνατη την οποιαδήποτε αντικατάσταση – εκτός φυσικά αν υπάρχει συμφωνία «κάτω από το τραπέζι». Όμως, με τη διαδικασία αυτή εγείρονται αναπόφευκτα υπόνοιες ότι η ΟΙΕΛΕ επιδιώκει να γίνουν ο κανόνας «συμφωνίες» με την «παρέμβασή της». 

• επιβάλει, ως δήθεν προστασία των εργασιακών  σχέσεων, χιλιάδες ώρες αργομισθίας στα ιδιωτικά σχολεία, οι οποίες τελικά επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειες, καταδικάζοντας, ταυτόχρονα, σε αργό οικονομικό θάνατο οποιοδήποτε σχολείο χάσει έστω και πρόσκαιρα δυναμικό.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές ότι το εκτρωματικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τους Ν. 4415 και 4472:

• Δεν εναρμονίζεται με καμία Οδηγία της Κομισιόν για δήθεν «αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας», καθώς ουδέποτε υπήρξε τέτοια οδηγία. Αν υπήρξε, προκαλούμε την ΟΙΕΛΕ να την υποδείξει.

• Δεν έχει καμία σχέση με της επιταγές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, γιατί η ελληνική δικαιοσύνη ήδη διασφαλίζει, χωρίς να έχει ανάγκη οποιαδήποτε παρέμβαση, για κάθε Έλληνα πολίτη και εργαζόμενο τα κατεξοχήν ανεξάρτητα όργανα – τα εργατικά δικαστήρια. Η Επιτροπή, αντίθετα, το μόνο που εξασφαλίζει είναι την «παραδικαιοσύνη» της ΟΙΕΛΕ, αφού δεν έχει καμία δυνατότητα κρίσεως σε αμφισβητούμενες διαφορές.

• Λειτουργεί εις βάρος των εκπαιδευτικών, γιατί δημιουργεί μια λιμνάζουσα αγορά εργασίας, στην οποία δεν έχουν δυνατότητα εξέλιξης και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προστατεύεται ο κακός ή ανεπαρκής εκπαιδευτικός εις βάρος του αποδοτικού και φιλόδοξου.

• Λειτουργεί εις βάρος γονέων και μαθητών με το να αφαιρεί από τα σχολεία κάθε δυνατότητα αξιολόγησης και απομάκρυνσης εκπαιδευτικών, οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος της αριστείας και της προόδου των μαθητών.

Όσον αφορά στην ΟΙΕΛΕ, είναι ίσως η μοναδική συνδικαλιστική οργάνωση που έχει εκπεφρασμένο στόχο της την κατάργηση του χώρου εργασίας αυτών που δήθεν εκπροσωπεί , όσο και αν φτιασιδώσει την διατύπωση. Είναι επίσης η μοναδική εκπαιδευτική συνδικαλιστική οργάνωση που στρέφεται εναντίον των συμφερόντων των υγιώς σκεπτόμενων εκπαιδευτικών, μη δίνοντας τη δυνατότητα δίκαιων και αξιοκρατικών συνθηκών εργασίας. Δεν μας εκπλήσσει, λοιπόν, που, για μια ακόμα φορά, στοχοποιεί κάποιο επιτυχημένο και καταξιωμένο ιδιωτικό σχολείο. Και, βέβαια, δεν μας εκπλήσσει που για μια ακόμη φορά καταφέρεται εναντίον ανθρώπων που εκφράζονται ελεύθερα, νηφάλια και τεκμηριωμένα.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΙΣ 

  

 

 

Συνημμένο Απόσπασμα από Καταστατικό της  ΟΙΕΛΕ

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 11:48
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ »