Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 19:09

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΙΕΙΕ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ

 

 

Προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Κοιν.: Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων

 

Με το νόμο 4336/2015 επιβλήθηκε για πρώτη φορά, και μάλιστα με τον ανώτατο συντελεστή (23%), ΦΠΑ επί των καταβαλλομένων διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία. Με το επαχθές οικονομικό αυτό μέτρο, εάν τελικά εφαρμοστεί, ο προϋπολογισμός των οικογενειών 80.000 περίπου μαθητών πλήττεται βαρύτατα με τρόπο αιφνιδιαστικό και άδικο. Ειδικότερα σημειώνουμε τα ακόλουθα:

 • Οι γονείς που επέλεξαν φέτος τα παιδιά τους να φοιτήσουν ή να συνεχίσουν την φοίτησή τους σε ιδιωτικά σχολεία, έλαβαν την απόφασή τους αυτή τον Απρίλιο και Μάιο. Στο ενδιάμεσο προέκυψαν τα CapitalControls, που δημιούργησαν εξαιρετικές δυσκολίες στους γονείς, τις οποίες ακόμη και σήμερα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν. Αν επιπρόσθετα των δυσκολιών αυτών προστεθεί και ΦΠΑ στα δίδακτρα, η επιλογή τους καθίσταται εκ των πραγμάτων ανέφικτη.
 •  Οι γονείς των μαθητών αυτών, ως φορολογούμενοι πολίτες της χώρας, εξακολουθούν να καταβάλλουν  φόρους  για τη δημόσια εκπαίδευση,  στηρίζοντας έτσι υποχρεωτικά το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, του οποίου όμως δεν κάνουν χρήση.
 • Ταυτόχρονα, επιβαρυνόμενοι με τα δίδακτρα του δικού τους παιδιού, ανακουφίζουν τον δημόσιο προϋπολογισμό από τα έξοδα φοίτησης 80.000 μαθητών που φοιτούν στα  ιδιωτικά σχολεία.
 • Δημιουργούνται κατά τρόπο αντισυνταγματικό δύο κατηγορίες γονέων μαθητών, οι οποίοι φοιτούν σε παρόχους εκπαίδευσης αναγνωρισμένους από το κράτος και  σε υποχρεωτικές από το νόμο βαθμίδες εκπαίδευσης.
 • Δημιουργείται παράλληλα και παράνομα στρέβλωση στον ανταγωνισμό, καθώς δημιουργούνται δυο κατηγορίες σχολείων, τα απαλλασσόμενα από τον ΦΠΑ και τα επιβαρυνόμενα με ΦΠΑ.
 • Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, καθιστούν μονόδρομο την επιλογή ιδιωτικού σχολείου από χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, αφού αυτά καλύπτουν με τις παροχές τους (διευρυμένο ωράριο, δυνατότητα επιλογής έξτρα μαθημάτων κ.ά.) τις πολλαπλές υποχρεώσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ελληνική οικογένεια.
 • Η ελευθερία των γονέων να επιλέγουν το είδος εκπαίδευσης που θεωρούν κατάλληλη για τα παιδιά τους, συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα κατοχυρωμένο από τον Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή αφορά στην υποχρεωτική εκπαίδευση των πολιτών μιας χώρας.
 • Για τον παραπάνω λόγο τα δίδακτρα που αφορούν στην παροχή αναγνωρισμένης και μάλιστα εποπτευόμενης από το κράτος πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανεξάρτητα αν παρέχεται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και οι στενά συνδεόμενες με αυτήν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών,  απαλλάσσονται σε όλη την ΕΕ από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με την 6η ΕΟ.

Αν τελικά ισχύσει το επαχθές, παράνομο και άδικο αυτό μέτρο, οι συνέπειες του είναι πολλαπλές και δραματικές:

 • Όσοι γονείς επιλέξουν να παραμείνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία όπου φοιτούν, θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα και μάλιστα σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
 • Όσοι γονείς αναγκαστούν να μετεγγράψουν τα παιδιά τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με ποικίλα μαθησιακά, παιδαγωγικά και ψυχολογικά προβλήματα, που θα εμφανίσουν τα παιδιά τους από την βίαιη και απρογραμμάτιστη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
 • Χιλιάδες εκπαιδευτικοί και λοιποί εργαζόμενοι στα ιδιωτικά σχολεία θα χάσουν την δουλειά τους, διογκώνοντας τον αριθμό των ανέργων.
 • Το Υπουργείο Παιδείας, που ήδη αντιμετωπίζει χιλιάδες δυσαναπλήρωτων κενών σε θέσεις εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, θα κληθεί να αντιμετωπίσει την εισροή επιπλέον μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία, κι αυτό αναμφίβολα θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

 • Ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με το κόστος εκπαίδευσης των επιπλέον μαθητών που θα μετεγγραφούν από τα ιδιωτικά στα δημόσια σχολεία.

 • Θα χάσει φορολογικά έσοδα που σήμερα καταβάλλονται από ιδιωτικά σχολεία.

 • Θα κληθεί να καταβάλει επιδόματα ανεργίας στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζόμενους που θα απολυθούν, και 

 • Τέλος τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν εκατομμύρια από ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν σήμερα τα ιδιωτικά σχολεία, διογκώνονταςέτσι το ασφαλιστικό έλλειμμα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι παρακάτω υπογράφοντες καλούμε την Κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή ενός μέτρου, που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει χωρίς δημοσιονομικό όφελος.

 

 

                                                                                       

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 20:39