Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014 19:09

ΟΙΕΛΕ ΚΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ! ΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΛΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ; (2)

 

                                                                                                     

                                                                                   Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

  

                             ΟΙΕΛΕ ΚΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

 ΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΛΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

 

Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ με την τελευταία της ανακοίνωση μέσα από έναν ορυμαγδό καταγγελιών, της συνήθους «εμπνεύσεως» της, παρερμηνεύει σκοπίμως το ισχύον νομικό πλαίσιο, διαστρεβλώνοντας φριχτά την αλήθεια, «ανακαλύπτοντας» φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν και καθυβρίζοντας όποιους δεν συμφωνούν μαζί της. Η πρακτική, όχι πρωτότυπη, είναι πλέον εδραιωμένη «πες-πες ψέματα κάτι θα κολλήσει στον αντίπαλο».

Αυτή μάλιστα την φορά, στην προσπάθειά της να βλάψει τα ιδιωτικά σχολεία, δεν διστάζει να καταφέρεται ευθέως και κατά των συμφερόντων των  ίδιων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών,  που υποτίθεται ότι έχει ταχθεί να προασπίζει.

Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την ηγεσία της ΟΙΕΛΕ στον θλιβερό της κατήφορο. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε τα εξής:

 

1.     Οι στόχοι της ΟΙΕΛΕ έναντι της ιδιωτικής εκπαίδευσης αποτυπώνονται ανάγλυφα στο ίδιο το καταστατικό της. Κατά παγκόσμια ίσως πρωτοτυπία, αποτελεί το μόνο συνδικαλιστικό φορέα που επιθυμεί την εξαφάνιση του κλάδου στον οποίο εργάζονται τα μέλη του. Όση προσπάθεια κι αν έχει καταβάλει εσχάτως η ΟΙΕΛΕ να εξωραΐσει το σκοπό αυτό, δυστυχώς γι’ αυτήν έχει να αντιμετωπίσει τα ίδια τα γραπτά της, το παρόν και το παρελθόν της. Scripta manent.

Κανονικά λοιπόν δεν θα έπρεπε να προκαλεί απορία γιατί μια συνδικαλιστική οργάνωση με τέτοιο σκοπό, βλάπτει τα συμφέροντα των μελών της όταν αντιμετωπίζουν την ιδιωτική εκπαίδευση ως αγαθό και μέσο ατομικής και κοινωνικής προόδου. Όταν όμως αυτό συμβαίνει, δεν παύει να προκαλεί  θυμηδία.

2.      Η ΟΙΕΛΕ προσπαθεί μάταια να πείσει ότι με την άρση των ρητρών μονιμότητας άρθηκε και ο έλεγχος των ιδιωτικών σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας. Ο έλεγχος όπως προδιαγράφεται από το Ν.682/77, τον βασικό νόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εξακολουθεί να ισχύει. Η αδειοδότηση, το αναλυτικό αλλά και το ωρολόγιο πρόγραμμα, όπως και η οργανικότητα  των ιδιωτικών σχολείων ελέγχεται από το Υπουργείο Παιδείας. Οι όροι φοίτησης και οι διαδικασίες αξιολόγησης των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας, όπως και για τα δημόσια σχολεία. Οι προσλήψεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τα τυπικά τους προσόντα, η εγγραφή τους στην επετηρίδα ιδιωτικών εκπαιδευτικών, η προϋπηρεσία τους, η βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη ελέγχονται επίσης από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο επιπλέον ελέγχει και την καταβολή της μισθοδοσίας. Το ίδιο το υπουργείο εκδίδει τα διοριστήρια των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατά την πρόσληψή τους και τα ανακαλεί σε περίπτωση παραίτησης ή απόλυσής τους. Ακόμη και οι τίτλοι που εκδίδουν τα ιδιωτικά σχολεία ελέγχονται και θεωρούνται από τον αρμόδιο Διευθυντή Εκπαίδευσης, κάτι που μάλιστα δεν ισχύει για τα δημόσια σχολεία. Ο έλεγχος λοιπόν του Υπουργείου Παιδείας επί των ιδιωτικών σχολείων είναι απόλυτος.  Αυτά που, μετά τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές, έχουν πάψει να ελέγχονται από το υπουργείο Παιδείας, είναι η μορφή και η διάρκεια των συμβάσεων απασχόλησης, τις οποίες ελεύθερα πλέον διαμορφώνουν και συνάπτουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με τα ιδιωτικά σχολεία με το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας  για κάθε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα.  Η άρση λοιπόν του προνομίου μονιμότητας, που αποτελούσε μοναδική περίπτωση για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, είναι που έχει εξοργίσει την ΟΙΕΛΕ, καθώς μέσα από τη διατήρηση αυτού του προνομίου η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ μπορούσε να διατηρεί απόλυτο έλεγχο και επί των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και επί των ιδιωτικών σχολείων, εξασφαλίζοντας έτσι ισχύ και προνόμια για την ηγετική της ομάδα.

 3.      Στην απέλπιδα δε προσπάθειά της η ΟΙΕΛΕ, να επαναφέρει το παράλογο αυτό προνόμιο, δεν την απασχολεί αν βλάπτει όχι μόνο τα ιδιωτικά σχολεία αλλά και τους ίδιους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Έτσι στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικό σχολείο είναι παράλληλα και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων. Να εξηγήσουμε στην ΟΙΕΛΕ ότι κανένας νόμος δεν απαγορεύει σήμερα σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό να είναι και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου. Ο νόμος άλλωστε επιτρέπει ακόμη και στους δημόσιους εκπαιδευτικούς υπό προϋποθέσεις να εργάζονται σε φροντιστήρια. Στον αντίποδα της άρσης των προνομίων μονιμότητας,  οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι πλέον ελεύθεροι να διαθέσουν την επιστημονική τους επάρκεια. Σήμερα που απελευθερώνεται η αγορά από τους περιορισμούς του παρελθόντος, ποιος θέτει ζήτημα για το αν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα να εργάζονται παράλληλα και σε φροντιστήριο; Και αν παρέμενε, σε τι θα εξυπηρετούσε μια τέτοια απαγόρευση; Και έτσι ακόμη όμως να ήταν, δεν θα έπρεπε πρώτη απ’ όλους η ΟΙΕΛΕ, υπερασπιζόμενη τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, να διεκδικήσει η ίδια την κατάργησή της, για να μπορούν να εργάζονται οι εκπαιδευτικοί ελεύθερα όπου και όπως το επιθυμούν;

Αντίθετα με την ΟΙΕΛΕ ο ΣΙΕΙΕ είχε και έχει ως σκοπό του την προαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης και την προβολή των πλεονεκτημάτων της προς την Ελληνική κοινωνία. Επιπρόσθετα ο ΣΙΕΙΕ μέσα από την ιδέα της εφαρμογής του εκπαιδευτικού κουπονιού που προωθεί, όπως αυτό εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στοχεύει στην εξασφάλιση της παροχής εξαιρετικής ποιότητας εκπαίδευσης σε όλα τα ελληνόπουλα, ακόμη και σε αυτά των οποίων οι γονείς δεν έχουν σήμερα την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Η εκπαιδευτική άμιλλα που θα δημιουργήσει η εισαγωγή του θεσμού του εκπαιδευτικού κουπονιού ανάμεσα σε όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε καλύτερα σχολεία δημόσια και ιδιωτικά, προς όφελος της Ελληνικής εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση της Ελληνικής κοινωνίας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα ήταν ενδιαφέρον να εξηγήσει η ΟΙΕΛΕ γιατί δεν τολμά να προσδιορίζει τα συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία, τα  οποία στοχοποιεί. Το να κρύβεται κάποιος πίσω από μισόλογα και υπόνοιες, δεν αποτέλεσε ποτέ απόδειξη για το πόσο καλά κρύβεται.

 

 

 

                                                                                                               

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 20:39